Go, Aboutaleb, go!

"Zijn heldenstatus verankerde Aboutaleb definitief toe hij kort geleden eigenhandig – na een wilde achtervolging nota bene - een winkeldief bij de lurven greep en hem tegen de grond Chuck Norriste.'

Lees artikel

Een brief aan Mark Rutte, van een ondernemer

Een open brief aan Mark Rutte. "Mark, we moeten praten. Koffie?"

Lees artikel

Verlossing

“Nu moet u niet ineens meer verstand gaan hebben van computers dan wij, hoor. Bovendien, u woont op het verkeerde adres. Ja, u woont een paar meter te ver weg. Drie meter, om precies te zijn."

Lees artikel

Faaljagerij

"Paarden kan je kennelijk aan een fietsenstalling binden. Ik ging, nog immer in de waxcoat van dat meisje gevouwen, mee naar binnen. Paard aan het fietsenrek."

Lees artikel

Galopperen in een Ford Mustang

"De Ford Mustang is uiteindelijk vooral een uiterst curieus versierde peniskoker (nooit vragen naar de inhoud). Of in elk geval vind ik dat van het model dat ik een dikke week lang mocht testen."

Lees artikel

Wat Opa zegt is waar…

"Opa werd makkelijk 160. En wat Opa zegt is waar."

Lees artikel

Stil

"De vitrines laten koffers zien, potten, brillen, scheerkwasten, bidtapijten, zelfs kunstbenen en de vreselijke verzameling haar. En kinderschoentjes. Kinderschoentjes." - Een bezoek aan Auschwitz

Lees artikel

Artikel

Stadswacht

Eigenlijk zit het me al een poosje dwars. Het sluimert. Een soort onderhuidse frustratie die als ware het een allergie zich ongevraagd meester van je maakt. Van het rode-vlekken-in-je-nek soort. En bultjes. Maar medicijnen ho maar. De Stadswacht. Of specifieker; het gedrag van de stadswacht.

Wat een heerlijkheid, welk een geneugte dat – nu de stadswachten er zijn – de abri’s heel blijven, je veilig over straat kan, je niet langer van je sokken wordt gescooterd (al dan niet tijdens het tasjesroven) en je zelfs je auto geheel intact terug vindt op de parkeerplaats na een avondje uit. Dacht ik. Naïef. In plaats daarvan wendt iedere stadswacht waarvan ik tot nu toe de dubieuze eer had ze tegen het napoleoncomplexte lijf te lopen zijn dan wel haar nieuw verworven macht aan om volstrekt ridicule boetes op te leggen. Met het empathisch vermogen van een postzegel wordt iedere burger waarvan ze het vermoeden hebben die wel aan te kunnen staande gehouden om hem vervolgens de les te lezen. Maar dan moet je wel een potje over de grens kunnen babbelen, want in goed verstaanbaar Nederlands is het mij nog niet gelukt.

De kwestie ‘Jack Wouterse’ dan. Iedereen sprak er schande van. Maar ik vermoed dat de gemiddelde Rotterdammer hem prima begrijpt. Ik althans wel. Hondenbezitters betalen namelijk een berg belasting. Waarom begrijpt niemand. De vrijheid van onze honden wordt steeds verder beperkt en we lopen voor joker met zakjes poep omdat je ze onderweg nergens kwijt kan (terwijl katten gerust kosteloos in onze tuinen de verjaardagskalender lezen, maar soit). Als je dan – terwijl je je nota bene aan de toch al bijna onmogelijke wet houdt, maar heel gek de darmen van je hond nog niet onder commando hebt – door twee stadswachten die misschien een beetje BN’er-geil zijn belaagd wordt (die waarschijnlijk de verderop ontstane vechtpartij tussen 25 bontkraagjes en 2 bejaarden uit de weg gaan, omdat het wel heul gevaarlijke bejaarden zijn – gewapend met extra verzwaarde wandelstok en semi-automatische rollator) is het niet ondenkbaar dat je even uit je slof schiet. Ik snap dat.

Een beetje stadswacht zou dat ook moeten begrijpen. Want ‘stadswacht wordt je niet zomaar’, lees ik op de site. Wat ik verder lees is het volgende; ‘De stadswacht mag waarschuwen, vragen om legitimatie, bekeuren, aanhouden en handboeien gebruiken.’ Waarschuwen. Het staat er echt, hoor. Waar-schu-wen. Ja, daar lees je makkelijk overheen natuurlijk, als stadswacht. Maar probeer het eens. Dat je bijvoorbeeld zegt; ‘Zeg, mevrouw, weet u dat uw hond al 3 cm geleden aangelijnd had moeten zijn?’ En dat daar dan op volgt; ‘Zou u hem even willen aanlijnen misschien en er volgende keer rekening mee willen houden? Dan hoeven wij niet meer 800 meter achter u aan te rennen of u op te wachten (want wat loopt u hard trouwens) om u daarop te wijzen zodra de overtreding eindelijk plaats vindt.’ Zoiets. Kan ook. Maar ik vrees dat we daar nog lang op moeten stadswachten.

Reacties

  1. DarkDaan schreef:

    nja…ben het gedeeltelijke met u eens.Ook stadswachten kunnen op een positieve manier reageren.Ik woonde in het Centrum van de stad waar als eerste stadswachten waren…Terwijl we onze auto parkeren in hartje centrum, omdat ik net verhuisd was, en er een wasmachine naar binnen gesjouwd moest worden, komen er 2 stadswachten aangelopen. Ik was al in mijn huis,

  2. Dus het kan! *juicht*

Comments are closed.