Go, Aboutaleb, go!

"Zijn heldenstatus verankerde Aboutaleb definitief toe hij kort geleden eigenhandig – na een wilde achtervolging nota bene - een winkeldief bij de lurven greep en hem tegen de grond Chuck Norriste.'

Lees artikel

Een brief aan Mark Rutte, van een ondernemer

Een open brief aan Mark Rutte. "Mark, we moeten praten. Koffie?"

Lees artikel

Verlossing

“Nu moet u niet ineens meer verstand gaan hebben van computers dan wij, hoor. Bovendien, u woont op het verkeerde adres. Ja, u woont een paar meter te ver weg. Drie meter, om precies te zijn."

Lees artikel

Faaljagerij

"Paarden kan je kennelijk aan een fietsenstalling binden. Ik ging, nog immer in de waxcoat van dat meisje gevouwen, mee naar binnen. Paard aan het fietsenrek."

Lees artikel

Galopperen in een Ford Mustang

"De Ford Mustang is uiteindelijk vooral een uiterst curieus versierde peniskoker (nooit vragen naar de inhoud). Of in elk geval vind ik dat van het model dat ik een dikke week lang mocht testen."

Lees artikel

Wat Opa zegt is waar…

"Opa werd makkelijk 160. En wat Opa zegt is waar."

Lees artikel

Stil

"De vitrines laten koffers zien, potten, brillen, scheerkwasten, bidtapijten, zelfs kunstbenen en de vreselijke verzameling haar. En kinderschoentjes. Kinderschoentjes." - Een bezoek aan Auschwitz

Lees artikel

Artikel

‘Verder geen druk’

‘Je moet Jeroen even ontmoeten’. Ik hoor het hem nog zeggen. ‘Ja, doe nou maar, heus, krijg je geen spijt van. Jeroen is misschien pas 19, maar meer ondernemer dan velen van onze generatie. En je moet voor hem gaan schrijven.’ Sorry wat? Hij is 19? En ik moet voor hem gaan schrijven? Waarom? ‘Wacht, ik mail je even’.

Scrollend door voornoemde mail besloot ik tot koffie. Want een kop koffie kost in het ergste geval een paar euro. En een beetje tijd. Kwartiertje, als je je kwaad maakt. Ik wilde bovendien wel ‘es weten wat voor vlees ik in de kuip had. En waar mijn tekst terecht zou komen dan.

Die koffie klopte, al werd het warme chocolademelk (ik kan maling aan de zomer hebben als een baas). Jeroen klopte ook trouwens. Blijkt die jongen hele puike plannen en dito ideeën te hebben. Waar ‘ie vervolgens ook nog goed over nagedacht lijkt te hebben. Zoals deze site hier, voor en door ondernemers.

Onderwijl kan ik – anders dan zijn fysieke voorkomen – maar nauwelijks geloven dat Jeroen echt ‘pas’ 19 is. Hij reageert snel, komt op tijd en bovendien zijn afspraken na. Hulpvaardig ook nog. Ik krijg bijna heimwee naar vroeger, toen dat nog de normaalste zaak van de wereld was. Hoog tijd om van mijn vooroordelen af te stappen, dus. Vooroordelen die eerder regelmatig en langdurig gevoed werden door mijn ervaring met onder meer een aantal stagiairs. Op 2 positieve uitzonderingen na stuk voor stuk jonge mensen met een gapende lacune waar arbeidsethos en doorzettingsvermogen hadden moeten zitten. Mensen met een erbarmelijke taalbeheersing en erger nog; geen enkele ambitie om te leren of beter te worden. Zesjescultuur met een flegmatieke McDonald’s-mentaliteit (nog even en ik klink als mijn ouders). Het is overigens geen verrassing. Na vele gesprekken met stagebegeleiders en wat onderzoek naar een niet nader te noemen hogeschool – alwaar mijn stagiairs vandaan kwamen – kan je het ze bijna niet kwalijk nemen. Bijna. Want ik vind het feit dat ze op school niet leren waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft en een slechte algemene begeleiding nog steeds geen excuus voor chronisch onderpresteren. Zeker niet als je als student tegenwoordig alle informatie die je je maar kan wensen letterlijk met een druk op de knop tot je beschikking hebt. Dat ze omwille van de overheidssubsidie dan toch slagen is mij een doorn in het oog. Je reinste diploma-inflatie. Maar ik dwaal af…

Dus hier, Jeroen. Alsjeblieft. De eerste tekst. Niet wat je verwachtte, wel wat je moest hebben. Ik deel niet vaak veren uit, dus raak er niet te veel aan gewend. De lat ligt er. Mooi moment voor jou om deze te ontstijgen, voor de lezers. Voor de ondernemers. Voor de mensen met ambitie. Kan jij. Verder geen druk.

Het heeft er kortom alle schijn van dat Jeroen en consorten hier iets heel moois van gaan maken. Ik zou het lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd op ‘hebjeeenkwartiertje.nl‘.

Comments are closed.